Ασφαλή Οδήγηση.

Σχολή Οδηγών Λιαπάκης

      Χρόνο με το χρόνο οι αυτοβιομηχανίες κατασκευάζουν ολοένα και περισσότερο ασφαλή αυτοκίνητα. Παρ'όλα αυτά, ο αριθμός των ατυχημάτων εξακολουθεί να αυξάνεται συνεχώς ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Πολλοί είναι οι οδηγοί που έχουν την αντίληψη ότι για παράδειγμα, χάρη στους αερόσακους και τα φρένα με A.B.S. μπορούν να κινηθούν πιο γρήγορα απο ότι στο παρελθον, χωρίς κίνδυνο. Η αλήθεια όμως είναι ότι καμία τεχνολογία δεν μπορεί να μας προστατεύσει απο τους κινδύνους που συνεπάγεται η ανθρώπινη επιπολαιότητα στη "διαχείριση" του ρίσκου.

      Ποιός όμως πραγματικά είναι ο "καλός οδηγός"; Όσο και να φαίνεται παράξενο, η μεγάλη εμπειρία και η ικανότητα ελέγχου του αυτοκινήτου σε οριακές συνθήκες, (οδήγηση με μεγάλη ταχύτητα, πραγματοποίηση δύσκολων ελιγμών κ.α.), δεν αποτελούν τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν καλό οδηγό. Στην πραγματικότητα συνήθως συμβαίνει το αντίθετο, όσο περισσότερο εμπιστοσύνη αποκτά κανείς στην ικανότητα του να χειρίζεται το αυτοκίνητο, τόσο περισσότερο "απρόσεκτος" γίνεται και αυξάνει τις πιθανότητες να εμπλακεί σε ατύχημα. Και δυστυχώς, ελάχιστοι είναι οι οδηγοί που πραγματικά κατέχουν τις ικανότητες, που νομίζουν ότι έχουν.

      Καλός οδηγός, κατα μία έννοια, είναι αυτός που βρίσκεται σε εγρήγορση και έχει συνεχώς τεταμένη την προσοχή του, σε αναζήτηση πιθανών προβλημάτων προτού αυτα δημιουργηθούν. Επίσης, αυτός που γνωρίζει ότι ακόμα και μετα απο πολλά χρόνια και χιλιόμετρα πίσω απο το τιμόνι, θα συνεχίζει να μαθαίνει. Διότι η τέχνη της οδήγησης είναι ανεξάντλητη και όσο ο οδηγός ασχολείται θα ανακαλύπτει και νέα πράγματα, μένοντας μάλιστα έκπληκτος κάθε φορά, με αυτά που θα ανακαλύπτει ότι δεν ήξερε. Πέραν λοιπόν απο τις ικανότητες, την εξοικείωση και την πείρα που θα αποκτήσει με τον καιρό ένας νέος οδηγός, θα πρέπει πάντα να βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση για νέα πράγματα και νέες τεχνικές.

      Όταν μιλάμε για ασφαλή οδήγηση, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε σε όλα αυτά που μειώνουν (αλλοιώνουν) την ικανότητα της οδήγησης. Και αυτά είναι το αλκοόλ, οι διάφορες ουσίες-φάρμακα, το στρες, η κόπωση, η ομιλία στο τηλέφωνο, η πολλή δηνατή μουσική και άλλα. Είναι αυτονόητο ότι αν οδηγούμε κάνοντας τα παραπάνω, σε κάποιες περιπτώσεις, ισοδυναμεί με τάσεις αυτοκτονίας και σε κάθε περίπτωση έλληψης σεβασμού προς εμάς αλλά και πρός τους γύρω μας, αφού είναι προφανές ότι τους βάζουμε σε άμεσο κίνδυνο.

      Όπως έγινε ήδη αντιληπτό, ο κυριότερος παράγοντας της οδικής ασφάλειας είναι ο οδηγός, ομως δεν είναι ο μοναδικός. Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι το όχημα, που όμως εξαρτάται πάλι απο τον οδηγό-ιδίοκτητη. Θα πρέπει λοιπόν να επιλέγουμε ενα ασφαλες όχημα και πολύ περισσότερο να φροντίζουμε να το διατηρούμε σε αρίστη κατάσταση. Ένα καλοσυντηρημένο όχημα μπορεί να "διορθώσει" ένα λάθος του οδηγού. Ενώ αντίθετα ένα κακοσυντηρημένο όχημα μπορεί να γίνει αιτία δυστυχήματος ακόμα και αν το οδηγεί ένας άριστος οδηγός. Ο τρίτος παράγοντας που συμβάλει στην οδική ασφάλεια ειναι ο δρόμος. Δυστυχώς στην χώρα μας, τις προηγούμενες δεκαετίες, το αυτοκίνητο αντιμετωπίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις, απλώς σαν ένα αντικείμενο ενίσχυσης των εσόδων του Κράτους. Οπότε η κατάσταση των δρόμων δεν είναι καθόλου καλή. Πλημμελώς συντηρημένοι δρόμοι, με ελλιπής ή καθόλου σήμανση, χωρίς να προσφέρουν ασφάλεια και αντίθετα σε ορισμένες περιπτώσεις να λειτουργούν ως παγίδα. Άρα και σε αυτή την περίπτωση καλείται ο οδηγός να αναπτύξει ιδιαίτερες ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτει αυτές τις παγίδες λειτουργώντας προνοητικά.

      Κανείς δεν το εύχεται αλλά η εμπλοκή σε ατύχημα μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ανά πάσα στιγμή, ιδιαίτερα στην χώρα μας με τις άναρχες κυκλοφοριακές συνθήκες. Η συνειδητοποίηση αυτή θα σας κάνει πολύ πιο προσεκτικούς άρα και ικανούς να προβλέψετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οπότε και να το αποτρέψετε. Είναι βασικό να οδηγείτε έτοιμοι να προλάβετε το απρόοπτο και να αντιδράσετε, εξουδετώνοντας τη συνέχεια της εξέλιξης του σε ατύχημα.

      Σε μία χώρα όπου η αυτοκίνηση αντιμετωπίζει ακόμα σοβαρά προβλήματα και που όλα τους αντανακλώνται στη παρεχόμενη ασφάλεια σε οδηγούς, επιβάτες και πεζούς, η συνειδητή χρήση του αυτοκινήτου είναι κάτι παραπάνω απο επιβεβλημένη. Η καθημερινή χρήση του εργαλείου που ονομάζεται αυτοκίνητο, χρειάζεται πάνω από όλα, καλή γνώση του αντικειμένου, η οποία αποκτάται με το συνεχές θεωρητικό και πρακτικό ενδιαφέρον του άπειρου αλλά και του έμπειρου οδηγού.

      Η συνείδηση πως τα 1.000-1.500 κιλά λαμαρίνας τα οποία διαχειριζόμαστε καθημερινά μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατραπούν από εργαλείο δουλειάς ή μέσο αναψυχής σε δολοφόνο πρέπει να είναι κυρίαρχη σε όλους μας. Διότι η ασφάλεια κατά την μετακίνηση, είτε σαν οδηγοί-επιβάτες ενός οχήματος είτε σαν πεζοί, είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών.